Karate - zelfverdediging - weerbaarheid

Terug naar het overzicht

Historie banden

Geplaatst op:03-03-2019

Het systematische gebruik van een bandkleur om rang aan te duiden werd voor het eerst gebruikt in Japan door Jigoro Kano, de grondlegger van judo in de jaren 1880. 

Eerder hadden Japanse Koryu-instructeurs de neiging alleen rangcertificaten te verstrekken. Aanvankelijk werd de brede obi gebruikt. Terwijl beoefenaars in een kimono trainden, werden alleen witte en zwarte obi gebruikt. Pas in de vroege jaren 1900, na de introductie van de judogi, werden andere kleuren toegevoegd. Andere krijgskunsten namen later de gewoonte over, specifiek karate en taekwondo.

Op 12 april 1924 reikte Gichin Funakoshi, de 'Vader van de moderne Karate', de eerste zwarte riem van karate uit aan zeven mannen. De ontvangers waren onder meer Hironori Ohtsuka, oprichter van wado-ryu karatedo, Shinken Gima, later van gima-ha shoto-ryu, en Ante Tokuda, Gima's neef, die een nidan (tweede graad) zwarte gordel ontving. Net als Gima had Tokuda uitgebreid in Okinawa getraind voordat ze naar Japan kwam. De anderen waren Kasuya, Akiba, Shimizu en Hirose. Dit begin was een hoogst persoonlijke, maar formele ceremonie waarin Funakoshi naar verluidt lengtes zwarte gordels had uitgedeeld aan zijn leerlingen.
Funkakoshi zelf heeft technisch nooit een zwarte bandrang gekregen van een van zijn instructeurs. Van hem werd gezegd dat hij zichzelf een 5e graad zwarte gordel had genoemd, nooit hogerop gekomen tot zijn dood in 1957.

Wat betekent dit allemaal? Het belangrijkste onderdeel van vechtsporten is om een ​​leven lang te trainen en te leren. Rang is alleen maar hoe je het interpreteert.

Hironori Otsuka, oprichter van Wado Ryu (links), ontvangt een van de eerste Black Belt Ranking-certificaten van de oprichter van Shotokan / vader van het moderne karate, Gichin Funakoshi (rechts). 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.