Karate - zelfverdediging - weerbaarheid

Terug naar het overzicht

HDKI GB Christmas Course - Kawawada Minoru & Scott Langley

Geplaatst op: 08-12-2019

Afgelopen weekend hebben we met 4 man en 1 dame deelgenomen aan het HDKI GB Christmas Course in Engeland, Londen onder leiding van sensei Kawawada Minoru uit Japan en sensei Scott Langley uit Ierland. 

Een mooie en pittige stage waar we veel geleerd hebben en mooie inzichten hebben gekregen maar vooral hebben genoten van het prachtige karate.

Nadat we de op vrijdag de ruwe Noordzee getrotseerd hadden en veel bevriende karateka's hadden gesproken op vrijdagavond in de hotel lobby waren we er zaterdag helemaal klaar voor om 4 uur stage te krijgen van sensei Kawawada en sensei Scott Langley. Een grote groep karateka's uit verschillende landen waren aanwezig om de stage te volgen.

De groep werd gesplitst in lager dan 1e dan en daarboven. Waarbij de sensei's ieder een groep les gaven. Halverwege werd er gewisseld van sensei. De lessen van sensei Kawawada waren gericht op detail en de oorsprong van het karate. De les van sensei Scott Langley waren fysiek inspannender maar ook met veel oog voor detail. Met een belangrijke focus op de heup en been bewegingen. Op zondag, de 2e dag, hebben we weer 4 uur getraind. Deze keer werd er aan de hele groep les gegeven. De stage startte met een 1uur les van sensei Kawawada waarna sensei Scott Langley het over nam. 
In de volgende sessie van sensei Kawawada hebben een uur les gehad over de stand kiba-dachi gecombineerd met de kata Tekki Shodan. 

We vonden de stage inhoudelijk op zondag beter dan op zaterdag maar van beide dagen hebben we enorm veel geleerd en zijn er genoeg dingen die stof tot nadenken geven en genoeg elementen die de komende tijd op een of andere manier wel terug zullen komen in onze lessen.

Het mooie van dit soort stages is de benadering van de verschillende sensei's. Waarbij sensei Kawawada graag dicht bij de oorsprong blijft maar snapt dat dingen veranderen en sensei Scott Langley juist graag karate dynamisch maakt maar met veel respect naar de oorsprong.
Waar ze beide samenkomen is dat het karate vooral functioneel moet zijn.

Moe en voldaan lagen we allemaal zondagavond in ons bed. Hoofd tollend van de prikkels en gedachte wat voor prachtige krijgskunst shotokan karate is.

Sensei Otto Bakker:
We zijn op weg naar huis na een fantastisch trainingsweekend in Engeland, Lewisham, Londen. Sensei kawawada en sensei Scott Langley lieten ons werken, denken, genieten. Ik ben nog steeds verliefd op karate. Het is nooit saai, het is genoeg om een leven lang te vullen. Het is scherp, direct, effectief en pure focus. Het is extreme zelfverdediging. Voor mij: het werkt, het past, het is functioneel, het leeft. Karate, een krijgskunst. Osu.

https://www.facebook.com/KarateschoolTamashii/posts/1577090439097359 

Kawawada Sensei
Een Sensei uit de gouden eeuw van de JKA. Afgestudeerd aan de Takushoku University en het Kenshusei-programma, ontwikkelde hij zich tot een geduchte tegenstander, en werd hij kampioen bij zowel de JKA All-Japan als de JKA Wereldkampioenschappen. Na vele jaren lesgeven en werken op het JKA-hoofdkwartier, besteedt hij nu zijn tijd aan lesgeven aan de persoonlijke dojo van Nakayama Sensei, de beroemde Hoitsugan. Kawawada Sensei heeft een genereuze en humoristische manier van lesgeven. 

Scott Langley
Technisch directeur van de HDKI. Hij woonde 5 jaar in Japan en woont nu in Dublin, Ierland. Scott is afgestudeerd aan de instructors’ course en is een succesvol karateka met nationale, Europese en wereldkampioenschappen op zijn naam. Hij is de auteur van de best verkochte karate boeken "Karate Stupid" & "Karate Clever" en is zeer gewild als instructeur, zowel in Ierland als in het buitenland.

Photo credits:
Jenny Cameron - https://www.facebook.com/jenny.cameron.399 
Scott Langley - https://www.facebook.com/scott.langley.58
HDKI GB - https://www.facebook.com/HDKIGB 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.